IMG 0266

Interessante fakta om den nordligste bebodde byen i verden!

Fra panoramatundraene til den vanvittige sesongen er Svalbard en norsk skjærgård som ligger på den nordligste delen av jorden, mellom Norge og Nordpolen.

Longyearbyen er øygruppens hovedstad. Navnet Longyearbyen har ingenting med sesongen å gjøre, men ble faktisk oppkalt etter byens grunnlegger, John Munroe Longyear, en amerikansk forretningsmann som ankom Spisbergen tidlig på 1900-tallet som turist, men samtidig for å se etter økonomiske muligheter. Han er hovedfiguren bak Arctic Coal Company. Longyearbyen, på engelsk, er The Longyear City.

Her er fakta om denne lille byen:

Det er ikke ulovlig å dø, men ulovlig å bli begravet’

I motsetning til hva du kanskje har lest et sted, er ikke døden ulovlig her, så ikke bekymre deg. Vi vet at døden er uunngåelig, det er derfor, døden kan ikke være ulovlig – men å bli begravet er. Kirkegårdene på Svalbard godtar ikke lenger begravelser fordi permafrost gjør de døde kroppene bevart. Og ikke bare dette – permafrosten skyver gjenstander opp til bakken. Det er grunnen til at du kan se trestokker som driver over bakken i Longyearbyen – de er grunnlaget for gamle bygninger for mange år siden.

Petter katter? Absolutt et nei-nei!

Katter er forbudt, i hele skjærgården faktisk. Det er av den grunn at de kan skade dyrelivet, spesielt fuglens befolkning. Men for de som allerede har vært her og kunne se Kesha, den mest berømte Svalbard-katten, kan du lure på hvordan han fortsatt er her. Kesha antas å være et av de siste avkomende da regjeringen startet forbudet.

Trist å la deg vite at Kesha sa farvel i januar 2021. Han var 14.

Ooh Midnattsol!

Solen legger seg ikke på snart 4 måneder! Dette betyr at solen bokstavelig talt er oppe 24/7 – ikke noe mørke i det hele tatt. Det kan høres rart ut og spørsmål som «hvordan sover lokalbefolkningen da?» ville oppstå, men faktisk har ikke lokalbefolkningen noe sovende i løpet av denne sesongen i det hele tatt, siden de har tykke, kraftige gardiner som blokkerte sollys og får et rom til å bli mørkt. Kajakkpadling og båtturer er perfekte for denne sesongen! Og ikke glem å grille.

Longyearbyen sYKEHUS

Ingen skal fødes

Det er fordi det ikke er lov å føde i Longyearbyen, som overalt i hele skjærgården. Selv om byen har sitt sykehus, imøtekommer det ikke kirurgiske operasjoner. Gravide trenger å reise til fastlandet noen uker før forfall.

Mennesker med rifle? Det er ikke noe å være redd for!

Svalbard er et hjem til det arktiske dyrelivet. Folk på Svalbard er pålagt å ta med rifler eller pistoler når de går utenfor byen, da det er store sjanser for å møte isbjørn. Begge våpnene brukes til å skremme bort de herlige ville skapningene. Selv om det er lov å bære skytevåpen mens man går, er det ikke lov å vandre innenfor lokale virksomheter med skytevåpen. Bygninger har et spesielt sted for disse.

Firearm in Svalbard
longyearbyen

Bygninger er egentlig ikke på jorden

Bygninger i Longyearbyen er laget på stylter og ikke direkte på jorden, selv om du kanskje ser at det er veldig få som ble laget for flere tiår siden. Dette er igjen på grunn av permafrosten. Å lage en varmisolert bygning på bakken vil bare tine permafrosten. Hvis dette skjer, vil fundamentet på bygningen synke dypt nede som vil føre til at bygningen faller sammen.

Ta av skoene når du kommer inn i bygningene, vær så snill!

En av Svalbards vanligste tradisjoner er å forlate skoene når du kommer inn i et hus eller en bygning. I de tidligere tider ville lokalbefolkningen ta av yttertøy for å unngå å bringe støv og gjørme inni bygningene. Så når du planlegger å besøke oss på Gjestehuset 102, må du ha en plass i vesken til innendørs tøfler :))

share AE45557F FD06 4D23 9F80 2E348A35BCDB
share 62F91EA2 6143 44CC 8330 744C070E14E7

Ikke plukk blomster!

Det er mye nei på rad! Med omtrent 10% av vegetasjonen og består stort sett av tundraer og permafrost, er Svalbards planteliv veldig viktig. De fargerike, nydelige arktiske blomster er, beklager å si, men kun for øynene dine!

Det nordligste frøhvelvet

Med sine egenskaper – permafrosten, beliggenheten og geologiske egenskapene, er Svalbard virkelig et perfekt sted for et frøhvelv. Longyearbyen er der Svalbard Global Seed Vault ligger. Hvelvet er et langsiktig frølager som representerer verdens største samling av avlingsmangfold. Hensikten er å lagre frøprøver fra verdens avlingssamling. Permafrost og tykke steiner sikrer at frøprøvene forblir frosne selv uten strøm. Det er faktisk den «endelige sikkerhetskopien».

Reinsdyr som lokale!

Forvent å se verdens nordligste planteetere, reinsdyrene, rundt omkring i byen vandrer og spiser. Disse vennlige skapningene kan observeres nesten overalt, og de gjør alltid sine egne virksomheter som om de ikke blir plaget av folk som går forbi.

En norsk by med flere nasjonaliteter

Norge er ansvarlig for styringen av skjærgården. I hovedstaden er bygningene, skiltene og alt i skandinavisk stil. Hovedspråket er norsk, og bestanden består hovedsakelig av nordmenn. Men generelt består Longyearbyens boligbefolkning av mange forskjellige nasjonaliteter, inkludert russere, ukrainske, thailendere og filippinere. Dette er på grunn av Svalbard-traktaten som anerkjenner Norges suverenitet, men som samtidig ønsker folk fra hele verden velkommen til å bli, jobbe og leve. Svalbard er ikke en del av Schengen-området, så visum kreves ikke for å komme inn i øyene.

Hvilket faktum var det mest interessante for deg?

Legg igjen en kommentar

Flere interessant å lese

Attraksjoner

[av_heading heading=’Attraksjoner’ tag=’h1′ link_apply=” link=’manually,http://’ link_target=” style=’blockquote modern-quote modern-centered’ size=”...

Read More

Legg igjen en kommentar