Foto: Polina Bublik

Det vakre nordlyset på Svalbard

“The north! the north! from out the north
What founts of light are breaking forth,
And streaming up these evening skies,
A glorious wonder to our eyes!”

HANNAH FLAGG GOULD, <>

Å se det vakre nordlyset er for det meste på alles bucket-lister til det er krysset av. Hvis ikke alle, har noen kanskje ikke fått med seg det ennå. Disse livlige lysgardinene kan sees på den nordlige halvkule på bestemte tidspunkter i løpet av et år.

Nordlyssesongen på Svalbard starter i slutten av september. På dette tidspunktet prøver mørket gradvis å styre øygruppen – litt etter litt, hver dag. I klare netter kommer disse magiske lysene. Himmelen viser en vakker vri – lys i farger grønt, rosa og lilla dominerer elegant de mørke, arktiske himmelen. Alltid fascinerende i øynene til alle.

Dette fenomenet ser rent magisk ut, men det ligger vitenskap bak dette. Så, hva får dette fenomenet til å dukke opp?

Hva forårsaker nordlyset?

Foto: Eirik Lillehugo

Nordlyset har inspirert, trollbundet og til og med skremt mennesker i århundrer. De tidligere sivilisasjonene ser på disse lysene som enten et dårlig eller et godt varsel. Noen mente at det var et tegn på at en pest eller krig kommer. Noen mente at hvis et barn ble født under lysene, ville barnet arve nåde, intelligens, formue og skjønnhet. Noen sivilisasjoner mente også det motsatte.

Hvorfor Aurora Borealis?

Aurora Borealis ble oppkalt etter den romerske gudinnen for daggry, Aurora, og det greske navnet på ordet ‘nordavind’, Boreal. Aurora Australis er navnet på det samme fenomenet som forekommer på motsatt pol.

Den som er ansvarlig for eksistensen av disse lysene, er det samme himmelelementet som er ansvarlig for livets eksistens og dets biologiske mangfold på jorden – solen. I løpet av de tidlige, uskyldige årene på barneskolen, så vi solen som bare en stor, gul mystisk ball plassert i midten av solsystemet med et smilefjes på. Gjorde vi ikke det? Imidlertid er selvfølgelig solen mye mer enn dette.

SunEarth

Merkelige og voldelige ting skjer i solen hvert sekund av hver dag. Som for eksempel solen som frigjør en strøm av ladede partikler fra sin øvre atmosfære. Å, lyden av vitenskap! Solen er ikke bare en kjedelig, gul ball med et smilefjes. Sorry kids!

Denne strømmen av partikler, hovedsakelig bestående av elektroner, protoner og alfapartikler, kalles solvinden og skyves mot jorden. Men dette slutter ikke her. Solvinden produserer ikke nordlys før den kolliderer med gasspartiklene i jordens atmosfære. For å oppsummere skyldes nordlyset kollisjonen mellom solvinden og jordens gasser i atmosfæren. Yey!

Som vi har lagt merke til, er det forskjellige fargevariasjoner av Aurora. Det er også vitenskap i dette. Lysets farge avhenger av hvilken type gass de ladede partiklene kolliderer med. Gul og grønn produseres når partiklene kolliderer med oksygen. Røde, fiolette og blå farger produseres når de kolliderer med nitrogen.

Høyde er også en faktor for fargene. Rød er i sin høyeste høyde og vises over 240 km høy. Grønn i lavere høyder på opptil 160 km høy. Lilla lys på 95 km og over, og blå lys på opptil 95 km.

Lysene strekker seg vanligvis fra 80 km til så høyt som 640 km over jordoverflaten.

Nordlys over Sarkofagen i Nybyen by Polina Bublik

Adventdalen by Eirik Lillehugo

Nordlys i Adventdalen by Eirik Lillehugo

Nordlys over above Sarkofagen i Nybyen by Luca Coraci

Ditt nordlys-eventyr på Svalbard

Siden Svalbard er ‘litt for nord’ for nordlys, må vi vanligvis vende mot sør for å se dem. To av de beste punktene for å se lysene i Longyearbyen er i Nybyen, der Gjestehuset 102 ligger, og i Adventdalen, en dal øst for Longyearbyen.

Nybyen ligger ved foten av byen. I løpet av polarnatten er området mørkest, vekk fra lysforurensning, noe som gjør det ideelt for nordlysjakt og stjernekikk. Hvis det er en aurora-aktivitet, er sjansen stor for at du får se lysene selv fra rommet ditt når du bor på Gjestehuset 102. Eller bare gå litt sørover, på vei til fjellet Sarkofagen, så blir du bedre utsikt over dem. Ikke glem å ha på deg refleksvestene når du skal ut!

I den mørke årstiden tilbyr turoperatører ulike aktiviteter som ser etter nordlyset. Disse aktivitetene kan gjøres med buss, hundekjøring, snøkatt, snøscooter eller til fots.

For å få mest mulig ut av aktiviteten kan du sjekke prognosen for nordlyset fremover. Nordlyset, akkurat som ethvert naturfenomen, kan ikke innkalles. Det er gode dager, det er dårlige dager. Alt avhenger av aktiviteten til solen og været. Saken er at hvis natten er klar og stjerneklar, er sjansen for å fange dem høy. For å sjekke prognosen kan du laste ned en app på telefonen din som heter Aurora Forecast. Det viser sannsynligheten for å se lysene på en viss tid, og til og med de neste dagene for langtidsvarselet.

Det er også et nettsted som gir deg sanntidsvisning av nattehimmelen i Longyearbyen. Sjekk kho.unis.no/kho_sony.htm. Nordlys kan fanges opp på kameraet, så hvis du ser grønne, lilla bølger på nettsideskjermen, er det lysene! Når du bor hos oss, på Gjestehuset 102, må du være rask og sjekke vinduet ditt for lys. Du kan også gå utenfor for å sjekke nærmere. Resepsjonen elsker å hjelpe og dele med deg hvis det er en aktivitet med lys der oppe.

Northern lights as seen on the observatory camera in Adventdalen, Longyearbyen, Svalbard

Ting å huske når du jakter på lysene

I Longyearbyen kommer utmerket nordlysshow vanligvis sammen med frysende temperaturer. Om vinteren varierer gjennomsnittstemperaturen vanligvis fra -11 grader Celsius til -30 grader Celsius. Ikke glem å kle deg varmt når du jakter på lysene! Bruk lag med varm ullundertøy under den varme, vindtette jakken og buksene. Beskytt resten av huden din ved å bruke et godt par varme votter, buff og hatt. Husk alltid å bruke varme truger også, sammen med gode, varme ullsokker. Du kan ikke gå rundt med ditt favoritt par joggesko om vinteren. Det vil ikke gjøre. Her er en guide om hvordan du skal kle deg på Svalbard om vinteren:

For last-minute shopping kan du besøke Arctica, en av de ledende kles- og utstyrsbutikkene i Longyearbyen. Du finner alt du trenger for en utendørs aktivitet i butikken. Fra klær, utstyr, campingutstyr, turutstyr og mer – alt fra kjente produsenter til å levere produkter av høy kvalitet. Butikken ligger inne i ‘Lompensenteret’, et kjøpesenter i hjertet av Longyearbyen. Hvis du bor hos oss på Gjestehuset 102, kan du be oss om en kupong med 5% avslag på alt fra Arctica.

Og til slutt, bruk en refleksvest. I løpet av den mørke årstiden oppfordres alle til å bruke en slik vest når de går rundt i byen for sikkerhets skyld. Du er nesten like usynlig når du går uten vest på polarnatten, og så opprører dette noen lokale/sjåfører. Refleksvester kan kjøpes i resepsjonen for kun 75, – kr.

Hvis du vil ha et minne om nordlysopplevelsen din ved å ta bilder, ikke glem å ta med et stativ! Du trenger stabilitet for at kameraet skal kunne fange lysene pent og skarpt, minst en for telefonen din. De fleste telefoner har nå lange eksponeringsinnstillinger.

unnamed

Arctica befinnes seg i Lompensenteret, et kjøpesenter som ligger i hjertet av byen.

Bo hos oss på Gjestehuset 102

Våre favorittbilder av nordlyset i Longyearbyen

                                  Foto: Angie Magnaong                                                                                                  Foto: Polina Bublik                                                                                                  Foto: Luca Coraci

                                  Foto: Eirik Lillehugo                                                                                                  Foto: Polina Bublik                                                                                                  Foto: Greendog Svalbard

Food for thought

Det er ingen garanti for å se nordlyset på Svalbard i løpet av besøksdagene, ettersom de ikke vises hver dag. Som nevnt avhenger det av solens aktivitet. Været kan også være en stor faktor. Selv om lysene er der oppe, ser vi dem kanskje ikke fordi de er blokkert av tykke, gretten skyer. Men hvis himmelen er klar, kan ventetiden være verdt å ta for.

Published by:

Angie M.

Angie M.

Angie har jobbet som resepsjonist siden 2018 og har vært i stand til å få venner fra hele verden– hotellets gjester. Når du kommer inn i Gjestehuset 102, må du føle deg ’hjemme’, da Angie ønsker deg hjertelig velkommen med sine vennligste smil!

Legg igjen en kommentar