8 Grunner til å besøke Svalbard i polarnatta

Svalbard byr på ulike unike opplevelser hele året. Blant de 3 vakre sesongene på Svalbard er den mørke årstiden, også kalt nordlyssesongen, som starter 1. oktober. Det blir ikke helt mørkt før i midten av november, men dagslyset blir lite og lite for hver dag som går, så det er sjanse for magisk nordlysnatt om kveldene og vakker utsikt over byen vår om morgenen før polarnatten kommer!

— The polarnight is for magical things.

Tenker du på å besøke den nordligste bebodde byen i verden, men trenger fortsatt litt mer overbevisning? Har du noen spørsmål eller bekymringer om hvordan det er å reise til 78 grader nord? Her kommer grunnene til at du absolutt bør komme og besøke Svalbard i den mørke årstiden!

1. Opplev det 24/7 totale mørket

Folk blir fortsatt forbløffet og skeptiske på samme tid når de får høre at det er et sted langt nord hvor solen ikke står opp på flere måneder. Galt ikke sant?! Vennene dine vil også tro at du er gal når du bestemmer deg for å komme opp og oppleve det. Men livet er for kort for kjedelige eventyr! Kom opp og se hvordan det er. Det kan være et eventyr og en fredelig komfort på samme tid. Som sagt starter den offisielle polarnatten i midten av november, og lyset kommer ikke tilbake før i slutten av januar. Solen står opp igjen den 8. mars.

Dette kan være den beste og mest unike måten å komme seg ut av komfortsonen på! Møt våre snille lokalbefolkningen og gjør deg klar til å høre vakre historier fra dem, eller oss.

Soldiagrammet for Longyearbyen:

Soldiagram lys

2. Fortsatt mange aktiviteter å gjøre

Alle årstider på Svalbard gir forskjellige inntrykk, og alt er ekstraordinært. Den mørke årstiden fremhever de uendelige polarnettene. I denne sesongen er det fortsatt flere ting å gjøre! Blant de mest populære aktivitetene er fotturer, snøscooterturer, isgrottebesøk og hundekjøringsturer.

Longyearbyen er omgitt av majestetiske fjell! Det er mange guidede turer å velge mellom, fra å nå toppene til å utforske daler. Uansett hvilken fottur du velger, er du sikret en fantastisk opplevelse med en erfaren guide og fantastisk utsikt. En fottur til Plateau Mountain er en av de mest populære fotturene som gir en vakker panoramautsikt over byen.

DSC 7002
View from Plateau Mountain by Polina B.

Resten av fotturene ser du her.

En snøscootertur er også en av de beste, og også mest eventyrlige måtene å utforske den store arktiske naturen på. Hva med en snøskutertur med nordlysjakt? Se disse turene her.

Å, og hva med å gå inn i en annen verden – en verden fylt med is? En annen populær tur du ikke bør gå glipp av når du besøker Svalbard i polarnatten er isgrottebesøket! Isgrotter dannes og formes om sommeren ved å smelte is og snø gjennom vannsmeltekanalene. Inne i breen vil du bruke tid på å oppleve grotten med haller, trange passasjer og tykke lag med iskrystaller. Spennende!

Ice cave visit with Svalbard Wildlife Expeditions
Ice Cave Challenge Glacier hike and climbing in an ice cave 3
Ice climbing with Svalbard Wildlife Expeditions
Ice cave overnight adventure A night in an icecave Svalbard Wildlife Expeditions
Overnight in an ice cave with Svalbard Wildlife Expeditions

Få det iskalde eventyret! Sjekk Ice Cave-aktivitetene her. Og sjekk vår Aktivitetskalender for en hel oversikt over aktiviteter basert på perioden du ønsker å komme! Husk at vi gir avslag på 5 % på enkelte turer når du bestiller oppholdet ditt direkte hos oss. Flere besparelser!

Skitur

Longyearbyen er omgitt av majestetiske fjell og fantastisk natur. Mulighetene...

Read More

3. Out from that busy crowd

Når vi kommer inn i polarnatten, den minst populære tiden på året, blir antallet besøkende tydeligvis mindre. Så for de som ikke er så glad i folkemengden og turistsammenkomster, eller hvis du bare ønsker å komme deg ut av det travle bylivet og oppleve lange fredelige netter, ville besøk i løpet av denne sesongen være perfekt. Puber, restauranter og andre etablissementer er normalt åpne. Internett-tilkoblingen vår her oppe er ekstremt pålitelig, så du vil fortsatt ikke gå glipp av å kontakte venner og familie, eller til og med delta på viktige møter på internett!

4. Lokale arrangementer!

Longyearbyen kjeder seg aldri! Og det ser aldri ut som en død by i polarnatten, som andre kanskje tror, etter spørsmålene vi vanligvis får – spørsmål som, hva er det å gjøre i den mørke årstiden, er restauranter åpne, er hverdagen normal, og hvis lokalbefolkningen flyr tilbake til sine steder i løpet av denne sesongen. Normale ting skjer fortsatt! Museer, butikker, restauranter og puber er fortsatt livlige åpne, kanskje med redusert åpningstid på noen. Byen blir enda livligere med våre lokale kulturelle og sosiale arrangementer! Noen arrangementer du ikke bør gå glipp av er:

  • Smak Svalbard 2022 

 – en helg med spennende kulinariske opplevelser! Det tilbys flere arrangementer på alle lange 5 dagene. I år arrangeres den 5. til 9. oktober. Bli en del av denne lokale festivalen, hvor du får sjansen til å møte våre lokale kokker, delta på ulike kurs og foredrag, og introdusere ulike retter fra ulike kulturer rundt om i verden!

share 9BF98524 ABEB 45F5 8847 18CAF1906270
share 4D57C26C F71F 4525 AD7B E4957826CB7B
share AEC3AED6 88F9 40B3 8515 CDB0A5140C1B
share FC19651D DA7C 4EDD 83C6 E9F96A093E00

Her er hele programkalenderen for Smak Svalbard / Smak Svalbard 2022:

smaksvalbard
  • Verdens mest nordligste oktoberfest

– til alle ølentusiaster der ute, årets mest spennende ølbegivenhet er endelig tilbake i Longyearbyen etter pandemien! Hvor kult er det å være en del av verdens nordligste ølfestival?! Denne gangen kommer bandet Berg Berg Bang fra Alta of Norway opp og sørger for musikken utover kvelden. Inngangsbilletten koster kun 150 kr, mer informasjon her: https://en.visitsvalbard.com/whats-on/the-worlds-northernmost-oktoberfest-p6373143

oktoberfest
  • Dark Season Blues– nok en gang en annen verdens nordligste! Dark Season Blues er verdens nordligste bluesfestival. Denne årlige festivalen i slutten av oktober markerer begynnelsen på den mørke årstiden når dagslys og sol er i ferd med å forlate Svalbard i fire lange vintermåneder. I år arrangeres den fra 27. til 30. oktober. En helg med god musikk, gode drinker og gode stunder med lokalbefolkningen og ulike nasjonale og internasjonale artister! Sjekk hele programmet her: https://www.svalbardblues.com/dsb/program/

5. The Magical Northern Lights

Åh ja, det vakre nordlyset! Står ikke dette på bucket list? Nordlyssesongen i Longyearbyen starter i oktober. Mørket ville sakte dekke hele skjærgården, men med en magisk twist-lys i fargene grønt, rosa og lilla ville det elegant vise seg på den lange polare nattehimmelen.

-visste du at på Svalbard, i løpet av polarnatten, kan du se nordlyset når som helst på døgnet?

Northern lights as seen on the observatory camera in Adventdalen, Longyearbyen, Svalbard
Beautiful northern lights as seen from a real-time camera in Adventdalen

Siden Svalbard er «litt for nord» for nordlys, må vi noen ganger vende mot sør for å se det. To av de beste punktene for å se lysene i Longyearbyen er i Nybyen, den sørlige delen av Longyearbyen, hvor Gjestehuset 102 ligger, og i Adventdalen, en dal øst for Longyearbyen.

Nybyen ligger ved foten av byen. I løpet av polarnatten er området på sitt mørkeste, vekk fra lysforurensning, noe som gjør det ideelt for nordlysjakt og stjernekikking. Hvis det er nordlysaktivitet, er sjansen stor for at du får se lysene selv fra romvinduet når du bor hos oss på Gjestehuset 102. Eller bare gå litt sørover, på vei mot fjellet Sarkofagen, så får du en bedre oversikt over dem. Ikke glem å ha på deg refleksvester når du er ute!

Northern Lights above Sarkofagen by Eirik Lilehugo
Aurora seen over town by Polina B.
DSC 4522
Aurora seen over a bedroom window at Gjestehuset 102 by Polina B.

I den mørke årstiden tilbyr turoperatører fortsatt ulike aktiviteter, inkludert de som jakter på nordlys. Disse aktivitetene kan gjøres med buss, hundekjøring, snøkatt, snøscooter eller til fots. See aktiviteter her: Activity Page.

6. Du vil si brrrr- men det blir aldri for kaldt ute!

Du kan få inntrykk av at å besøke Svalbard i polarnatten er en slags overlevelsesgreie, ikke bare på grunn av de lange mørke nettene uten solens nærvær, men også på grunn av ekstremværet og temperaturen. Dette er sant, men hei, det er ikke dårlig vær, bare dårlige klær! Så ikke bli redd eller motløs av det faktum at du kan oppleve den mest ekstreme dagen i livet ditt, bare sørg for at du utstyrer dere med riktig sett med klesplagg – ha lag med varm ull under jakken og buksene. Beskytt resten av huden din ved å bruke et par gode varme votter, buff og lue. Husk alltid å bruke varme truger også, sammen med gode, varme ullsokker. Du kan dessverre ikke gå rundt med favorittjoggeskoene dine om vinteren. Her er en guide til hvordan du skal kle deg på Svalbard om vinteren:

For å handle i siste liten kan du besøke Arctica, en av de ledende kles- og utstyrsbutikkene i Longyearbyen. Du finner alt du trenger til en utendørsaktivitet i butikken. Fra klær, dingser, campingtilbehør, turutstyr og mer – alt fra kjente produsenter for å levere produkter av høy kvalitet. Butikken ligger inne i Lompensenteret, et kjøpesenter som ligger i hjertet av Longyearbyen. Hvis du bor hos oss på Gjestehuset 102, be oss om en kupong med 10% rabatt på alt fra Arctica!

7. Jul på 78 grader nord

Julen er ikke bare for barn! Opplev din koseligste juleferie på samme sted (eller nesten) julenissen bor! Du kan kanskje møte Rudolph, det mest kjente reinsdyret, i Longyearbyens gater på fridagen hans mens du rusler rundt i byen – eller kanskje Donner eller Blitzen!

christmas at gh102
julestemning longyearbyen

For en koselig høytidsmiddag har flere restauranter tradisjonelle norske julemåltider på menyen. Blant disse rettene er «Pinnekjøtt», bokstavelig talt oversatt til «pinne» (pinne) og «kjøtt» (kjøtt), som er en saltet og tørket ribbe fra fårekjøtt eller lam. For en smakfull måte å prøve en norsk juletradisjon på!

pinnekjott hurtigruten
Pinnekjøtt at Restaurant Nansen, in Longyearbyen

8. Den beste sesongen med de beste romprisene!

Og den siste, men ikke den minste grunnen til at du besøker oss i den mørke årstiden – den har årets laveste priser! Norge er generelt et dyrt sted å besøke, og det er Svalbard også, sammenlignet med andre steder i Europa. Prisene på matvarer og andre varer er enda høyere sammenlignet med fastlandet, på grunn av frakt og transport. For et så utsøkt reisemål er hotellene og aktivitetene også ganske dyre – men ikke i den mørke årstiden! For de som ønsker å oppleve den ekstraordinære arktiske naturen på et budsjett, er det perfekt å bo hos oss. Hotellprisene er mye lavere fra slutten av sesongen, oktober, til januar. Hos oss på Gjestehuset 102 kan du for eksempel bo 3 netter i en delt hybel for kun 1200 NOK (120 EUR), frokost inkludert! Private rom er også tilgjengelig fra 665 NOK (67 EUR) per natt.

Du kan bruke resten av budsjettet til aktiviteter i stedet!

DSC 5159 копия 1
DSC 5157 – Kopi
dormitory room

Vi ligger rundt 2,3 kilometer unna byen, men vi er fortsatt på Longyearbyens trygge sone. Det er mulig å gå opp og ned til byen og vil ta deg en halvtime én vei. Taxi er også tilgjengelig. Vi har et fullt utstyrt felleskjøkken som du kan bruke og sosialisere med andre reisende.

Sjekk vår tilgjengelighet her:

Billetter til Longyearbyen er også merkbart mye lavere denne sesongen. Norwegian Airlines har flyvninger 4 ganger i uken, som blir så lavt som 749 NOK. Kul!

Og hvis du bestemmer deg for å komme og bo hos oss, bestill rom hos oss direkte – siden vi tilbyr 5 % rabatt på enkelte aktiviteter hvis du gjør det! Aktiviteter med Svalbard Adventures og Svalbard Wildlife Expeditions.

Do you have other reasons to help other travelers come and visit us in the Polar Night?

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar