8 grunner til å besøke Svalbard i polarnatta

Svalbard byr på ulike unike opplevelser hele året. En av de spesielle årstidene på Svalbard er mørketiden, også kalt nordlyssesongen, som starter 1. oktober. I Longyearbyen blir det ikke helt mørkt før i midten av november, men dagslyset blir mindre og mindre for hver dag som går, så det er både muligheter for den magiske nordlysnatten om kvelden og vakker utsikt over byen vår om morgenen før polarnatten senker seg! 

— Polarnatten er magisk

Lurer du på om du skal besøke den nordligste bebodde byen i verden, men trenger fortsatt litt mer overbevisning? Har du spørsmål eller bekymringer om hvordan det er å reise til 78 grader nord i mørketiden? Her kommer noen av grunnene til at du absolutt bør komme og besøke Svalbard i den mørke årstiden!

1. Opplev totalt mørke - 24/7

Folk blir fortsatt forbløffet og skeptiske på samme tid når de får høre om dette stedet langt nord der solen ikke står opp på flere måneder. Litt sprøtt, ikke sant?! Vennene dine vil også tro at du er litt sprø når du bestemmer deg for å reise hit opp og oppleve det. Men livet er for kort for kjedelige eventyr! Kom og se hvordan egentlig det er. Den offisielle polarnatten begynner i midten av november da solen står mer enn 6 grader under horisonten, og lyset kommer ikke tilbake før i slutten av januar. Solen lyser igjen i Longyearbyen den 8. mars.

Dette kan være den beste og mest unike måten å komme seg ut av komfortsonen på! 

Soldiagrammet for Longyearbyen:

Soldiagram lys

2. Fortsatt mange aktiviteter å gjøre

Alle årstider på Svalbard gir forskjellige inntrykk, og alt er ekstraordinært. Den mørke årstiden med den nesten uendelige polarnatten. Tross mørket er det i denne tiden fortsatt mye å gjøre! Blant de mest populære aktivitetene er fotturer, snøscooterturer, isgrottebesøk og hundekjøringsturer.

Longyearbyen er omgitt av majestetiske fjell! Det er mange guidede turer å velge mellom, fra å nå toppene til å utforske isgrotter. Uansett hvilken fottur du velger, er du sikret en fantastisk opplevelse med imponerende utsikt – det er utrolig mye lys i mørket. En fottur til Platåfjellet en av de mest populære fotturene som byr på en vakker panoramautsikt over byen.

DSC 7002
View from Plateau Mountain by Polina B.

Resten av fotturene ser du her.

En snøscootertur er også en av de beste, og også mest eventyrlige måtene å utforske den store arktiske naturen på. Hva med en snøskutertur med nordlysjakt? Se disse turene her.

Å, og hva med å gå inn i en annen verden – en verden fylt med is? En annen tur du ikke bør gå glipp av når du besøker Svalbard i polarnatten er isgrottebesøket! Isgrotter dannes og formes om sommeren ved når smeltet is og snø former smeltevannskanaler inni og under breene. Når det fryser på om vinteren kan man bevege seg inn i breen og oppleve grotter med haller, trange passasjer og tykke lag med iskrystaller. Spennende!

Ice cave visit with Svalbard Wildlife Expeditions
Ice Cave Challenge Glacier hike and climbing in an ice cave 3
Ice climbing with Svalbard Wildlife Expeditions
Ice cave overnight adventure A night in an icecave Svalbard Wildlife Expeditions
Overnight in an ice cave with Svalbard Wildlife Expeditions

For iskalde eventyr – les mer om isgrotteturene her. Og ikke glem å sjekke  vår Aktivitetskalender for en oversikt over aktiviteter som tilbys i perioden du ønsker å komme! Husk at vi gir avslag på 5 % på enkelte turer når du bestiller turen og oppholdet ditt direkte hos oss. Flere besparelser!

Skitur

Longyearbyen er omgitt av majestetiske fjell og fantastisk natur. Mulighetene...

Read More

3. Bort fra kjas og mas

Polarnatten er Svalbard’s best bevarte hemmelighet. Antallet besøkende er betydelig mindre, så for den som ønsker å komme seg bort fra kjas og mas og oppleve lange fredelige dager, vil besøk i løpet av denne sesongen være perfekt. Puber, restauranter og andre etablissementer er normalt åpne og trengselen betydelig mindre enn i høysesongen. Internett-tilkoblingen vår her oppe er ekstremt pålitelig, så du vil fortsatt ikke gå glipp av å kontakte venner og familie, eller til og med delta på viktige møter på internett! 

4. Lokale arrangementer!

I Longyearbyen kjeder en seg aldri! Og nei, det er aldri dødt og folketomt i polarnatten som man kanskje skulle tro etter noen av spørsmålene vi ofte får fra våre gjester før de kommer hit. Spørsmål som “hva er det å gjøre i den mørke årstiden”, “er restauranter åpne”, “er hverdagen deres normal” og “hva gjør lokalbefolkningen i denne tiden – flyr de tilbake til sine hjemsteder i løpet av denne sesongen”? 

Her går livet tin vante gang – hverdagen preger oss fortsatt. Museer, butikker, restauranter og puber er fortsatt åpne, kanskje med redusert åpningstid for noen. Byen blir enda livligere med våre lokale kulturelle og sosiale arrangementer! Noen arrangementer du ikke bør gå glipp av er:

  • Smak Svalbard 2023

 – en helg med spennende kulinariske opplevelser! Det tilbys flere arrangementer alle de 5 dagene festivalen varer. I år arrangeres Smak fra 5. til 9. oktober. Ta del i denne lokalmatfestivalen, hvor du får sjansen til å møte våre lokale kokker, delta på ulike kurs og foredrag, og introduseres ulike retter fra ulike kulturer rundt om i verden.

share 9BF98524 ABEB 45F5 8847 18CAF1906270
share 4D57C26C F71F 4525 AD7B E4957826CB7B
share AEC3AED6 88F9 40B3 8515 CDB0A5140C1B
share FC19651D DA7C 4EDD 83C6 E9F96A093E00

Her er hele programkalenderen for Smak Svalbard / Smak Svalbard 2023:

  • Verdens nordligste oktoberfest

– til alle ølentusiaster der ute, årets mest spennende ølbegivenhet er endelig tilbake i Longyearbyen etter pandemien! Hvor kult er det ikke å være en del av verdens nordligste ølfestival?! Denne gangen kommer bandet Berg Berg Bang fra Alta of Norway opp og sørger for musikken utover kvelden. Inngangsbilletten koster kun 150 kr, mer informasjon her: https://en.visitsvalbard.com/whats-on/the-worlds-northernmost-oktoberfest-p6373143

(OPPDATERING: Ingen nyhet om 2023 Oktoberfest enda)

oktoberfest

Dark Season Blues– nok en gang en annen verdens nordligste! 

Dark Season Blues er verdens nordligste bluesfestival. Denne årlige festivalen i slutten av oktober markerer begynnelsen på den mørke årstiden når dagslys og sol er i ferd med å forlate Svalbard for fire lange vintermåneder. I 2022 arrangeres den fra 27. til 30. oktober. En helg med god musikk, god mat og drikke og gode stunder med lokalbefolkningen og ulike nasjonale og internasjonale artister! Sjekk hele programmet her: https://www.svalbardblues.com/dsb/program/

5. Det magiske nordlyset

Åh ja, det vakre nordlyset! Står ikke dette på din bucket list? Nordlyssesongen i Longyearbyen starter i oktober. Mørket vil sakte men sikkert senke seg over øygruppen, og med mørket vil ofte et magisk dansende lys i fargene grønt, rosa og lilla vise seg på den polare nattehimmelen.

-visste du at på Svalbard, i løpet av polarnatten, kan du se nordlyset når som helst på døgnet?

Northern lights as seen on the observatory camera in Adventdalen, Longyearbyen, Svalbard
Beautiful northern lights as seen from a real-time camera in Adventdalen

Siden Svalbard er «litt for nord» for nordlysbeltet, må vi noen ganger vende oss mot sør for å se det. To av de beste stedene for å se nordlyset i Longyearbyen er i Nybyen, den sørlige delen av Longyearbyen, hvor Gjestehuset 102 ligger, og i Adventdalen, litt øst for Longyearbyen.

Nybyen ligger litt utenfor sentrum av byen og området er derfor litt skjermet fra byens lysforurensning. Dette gjør Nybyen ideelt for nordlysjakt og stjernekikking. Hvis det er lysaktivitet, er sjansen stor for at du kan se nordlyset selv fra romvinduet når du bor hos oss på Gjestehuset 102. Eller bare gå litt sørover, på vei opp mot fjellet Sarkofagen, så får du en bedre oversikt over dem. Ikke glem å ha på deg refleksvester når du er ute i nattemørket!

Northern Lights above Sarkofagen by Eirik Lilehugo
Aurora seen over town by Polina B.
DSC 4522
Aurora seen over a bedroom window at Gjestehuset 102 by Polina B.

I den mørke årstiden tilbyr turoperatører i Longyearbyen ulike aktiviteter, inkludert nordlysjakt. Disse aktivitetene kan gjøres med buss, hundekjøring, snøkatt, snøscooter eller til fots. See aktiviteter her: Activity Page.

6. Du vil si brrrr- men det blir aldri for kaldt ute!

Du kan få inntrykk av at å besøke Svalbard i polarnatten er en slags overlevelsesgreie, ikke bare på grunn av de lange mørke nettene uten solens nærvær, men også på grunn av ekstremværet og temperaturen. 

Dette er tildels sant, men hei, er det ikke så at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær..?!  La ikke været hindre deg i å oppleve den ekstreme ved Svalbard, bare sørg for at du utstyrer deg med rett. Ha lag på lag med varm ull under jakken og buksene. Beskytt resten av huden din ved å bruke et par gode varme votter, buff og lue. Husk alltid å bruke varme vintersko, sammen med gode, varme ullsokker. Her er en guide til hvordan du skal kle deg på Svalbard om vinteren:

Trenger du å supplere på utstyrsfronten eller handle litt varmt i siste liten kan du besøke Arctica, en av de ledende kles- og utstyrsbutikkene i Longyearbyen. Du finner alt du trenger til utendørsaktiviteter i butikken. Fra klær, dingser, campingtilbehør, turutstyr og mer – alt fra produsenter som er kjent for å levere produkter av høy kvalitet. Butikken ligger inne i Lompensenteret, et kjøpesenter som ligger i hjertet av Longyearbyen. Hvis du bor hos oss på Gjestehuset 102, be oss om en kupong med 10% rabatt på alt fra Arctica!

7. Jul på 78 grader nord

Julen er ikke bare for barn! Opplev din koseligste juleferie på samme sted (eller nesten) julenissen bor! Du kan kanskje møte reinsdyret Rudof på fridagen hans mens du rusler rundt i Longyearbyen – eller kanskje Donner eller Blitzen!

christmas at gh102
julestemning longyearbyen

For en koselig høytidsmiddag har flere restauranter tradisjonelle norske julemåltider på menyen. Blant disse er “Pinnekjøtt”, Ribbetallerken eller lutefisk. For en smakfull måte å prøve en norsk juletradisjon på!

pinnekjott hurtigruten
Pinnekjøtt at Restaurant Nansen, in Longyearbyen

8. Den beste sesongen med de beste romprisene!

Og den siste, men ikke den minste grunnen til at du besøker oss i den mørke årstiden – den har årets laveste priser! Norge er generelt et dyrt sted å besøke, og det er Svalbard også, sammenlignet med andre steder i Europa. Prisene på matvarer og andre varer er enda høyere sammenlignet med fastlandet, på grunn av frakt og transport. 

Mange opplever prisene på overnatting og aktiviteter også ganske høye – i perioden oktober til januar er gjerne prisene er mye lavere enn i høysesong. Hos oss på Gjestehuset 102 kan du for eksempel bo 3 netter i flersengsrom for kun 1200 NOK (120 EUR), frokost inkludert! Eget rom er også tilgjengelig fra 665 NOK (67 EUR) per natt.

og da kan du bruke resten av budsjettet til aktiviteter i stedet!

DSC 5159 копия 1
DSC 5157 – Kopi
dormitory room

Vi ligger rundt 2 kilometer unna sentrum av byen, men vi er fortsatt innenfor Longyearbyens trygge sone. Det er mulig å gå opp og ned til byen, dette tar ca halvtime én vei. Taxi er også tilgjengelig. Vi har et fullt utstyrt felleskjøkken som du kan bruke og sosialisere med andre reisende.

Sjekk vår tilgjengelighet her:

Billetter til Longyearbyen er også merkbart mye lavere denne sesongen. Norwegian Airlines har flyvninger 4 ganger i uken, som blir så lavt som 749 NOK. 

Og hvis du bestemmer deg for å komme og bo hos oss, bestill rom hos oss direkte – vi tilbyr 5 % rabatt på enkelte aktiviteter om du bestiller aktivietene hos oss. Dette gjelder for aktiviteter med Svalbard Adventures og Svalbard Wildlife Expeditions.

Har du andre grunner du vil trekke frem som kan overbevise andre reisende om å besøke oss i polarnatten?

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar