Longyearbyen Reisetips: En praktisk guide

Longyearbyen Reisetips: En praktisk guide

Khristin & Angie, Gjestehuset 102

Reisetips er til stor hjelp når du planlegger en reise, spesielt når du drar til den nordligste bebodde byen i verden. Mens spontanitet gir spenning, kan en godt planlagt reise og bevissthet fungere til vår fordel, spesielt når du reiser til uforutsigbare og regulerte områder som nord. Det er viktig å ha informasjon og alternativer for hånden!

Enten du vurderer å besøke Svalbard, i den spennende planleggingsfasen, eller allerede har kommet hit, har denne listen som mål å gjøre oppholdet ditt effektivt og reisen til den beste hittil!

39515294 1044661825695497 5074860497128390656 o
Longyearbyen. Foto av Angie M.

Å reise til verdens nordligste bebodde byen er ikke så lett som å besøke typiske reisemål. Det krever grundig planlegging, og sikrer at du har alle nødvendige “arctic essentials” med deg. Å nå Longyearbyen involverer ofte flere flyvninger, spesielt hvis du flyr fra utenfor Europa. Så det er trygt å si at det ikke er den enkleste reisen. Å besøke Svalbard er imidlertid unektelig verdt det.

Derfor er det viktig å få mest mulig ut av tiden mens du er på øya. For å hjelpe deg med det, her er noen tips og triks for hvordan du kan maksimere opplevelsen din under oppholdet.

Maximizing your time

Bli minst 4 hele dager.

Vi anbefaler på det sterkeste å bo i minimum 4 hele dager (4 netter, 5 dager) på Svalbard. Et kortere opphold på bare en dag eller to kan føles forhastet og gi lite rom for fleksibilitet. Svalbards vær er notorisk uforutsigbart, med raske endringer. Stormer, som kan vare 1-2 dager, forstyrrer ofte aktiviteter som båtturer, fotturer og snøscooterturer. Ved å bli i flere dager minimerer du risikoen for å gå glipp av disse opplevelsene.

Selv om Longyearbyen er en liten by, er det alltid noe å utforske! Selv om det kanskje ikke tilbyr samme overflod av attraksjoner som byer som Paris eller New York, kan det være givende å ta deg tid til å besøke lokale butikker og attraksjoner. I de følgende delene av denne bloggen vil vi gå dypere inn i disse alternativene.

Planlegg turene dine fremover!

På grunn av risiko knyttet til dyreliv og natur er tilgangen til områdene utenfor Longyearbyen begrenset. Det er derfor organiserte aktiviteter av turoperatører er den anbefalte måten å utforske utenfor hovedbyen. Det er ikke tilrådelig for turister å gå på fotturer eller begi seg ut av byen på egen hånd.

I høysesongen er det viktig å bestille turer på forhånd, spesielt hvis aktiviteten har et begrenset antall deltakere per tur. Men hvis du er usikker og foretrekker å vente på de beste værforholdene, kan du vente minst en uke før du bestiller for å vurdere værmeldingen. Hvis du bestemmer deg for å bestille ved ankomst, foreslår vi at du allerede må ha en ide om turene du ønsker å bli med på, slik at de kan bestilles på dager som passer best for deg.

For å gjøre bestillinger kan du besøke vår bookingstasjon eller besøke oss på resepsjonen hvor vi kan hjelpe deg med planlegging. I tillegg kan du sjekke værvarsler på https://www.yr.no/. Å være klar over værforholdene vil hjelpe deg med å planlegge aktivitetene dine deretter. Det er innendørsturer tilgjengelig å gjøre, som et besøk til en kullgruve, så det dårlige været for denne turen spiller ingen rolle.

Glacier Safari by Jan Christophe Elle Svalbard Adventures Gjestehuset 102 1
Båttur med Svalbard Adventures
Arctic Challenge: Hiortfjellet – hike and kayak - Svalbard Wildlife Expeditions
Arctic Challenge med Svalbard Wildlife Expeditions

Noen turer har maksplasser på 8-12. I høysesongen er det smart å bestille turer på forhånd for å sikre spilleautomatene dine.

Få mest mulig ut av fritiden din!

Vi anbefaler å starte ditt Svalbard-eventyr med en innledende bysightseeingtur. Hvis du ankommer tidlig, men ikke tidlig nok til å legge ut på en heldagsutflukt, er det å bli med på en sightseeingtur eller ta en rolig spasertur i byen en fin måte å bli kjent med byen eller Svalbard generelt. Det er flere tilgjengelige sightseeingturer som starter sent på ettermiddagen og tar deg til de mest fascinerende delene av byen, inkludert områder utenfor den trygge sonen som gruvene 3 og 7, frøhvelvet (Global Seed Vault) og det ikoniske isbjørnskiltet i Adventdalen. Under disse turene skal sjåføren tjene som din guide, og dele den rike og fengslende historien til vår lille by. Et annet alternativ er å spasere rundt i byen og ta byrundturen, hvilken guide og sti du vil se på bykartet vårt: https://www.visitsvalbard.com/dbimgs/Visit_Svalbard_turistkart_2023_LR4.pdf

Hvis du har muligheten til å presse inn to korte turer på en dag, er det en fantastisk idé å få mest mulig ut av tiden din uten bortkastede øyeblikk! Du kan enkelt bestille organiserte turer her: https://gjestehuset102.no/svalbard-activities/

Disse introduksjonsturene gir et utmerket utgangspunkt for din Svalbard-utforskning, slik at du kan sette pris på byens unike sjarm og lære om dens spennende fortid.

Å maksimere tiden din trenger ikke å bety to tøffe turer på samme dag, noe som kan gjøre deg utslitt dagen etter. Du kan kombinere en enkel og avansert tur på en dag hvis det er mulig, for eksempel en fottur og bysightseeing-tur; eller bare gjør noe “stort” hver dag, og tilbringe resten av dagen med å slappe av på våre lokale butikker og kafeer . Oppdag den perfekte balansen mellom utforskning og avslapning, og sørg for en uforglemmelig opplevelse i ditt eget tempo.

Be om anbefalinger!
Ikke nøl med å spøre oss om anbefalinger hvis du har spørsmål eller henvendelser om spesifikke aktiviteter. Vi kan alltid hjelpe deg med å planlegge turene dine, for å få det beste inntrykket og opplevelsen på Svalbard. Du kan alltid sende oss en e-post på info@gjestehuset102.no eller ved å besøke resepsjonen under oppholdet. Vi hjelper deg mer enn gjerne med å få mest mulig ut av tiden din på Svalbard og sørge for et minneverdig besøk.

Minimere kostnader

Selv om det er sant at Svalbard er et dyrt reisemål, finnes det måter å håndtere kostnadene på hvis du har et budsjett. Her er noen tips for å hjelpe deg med å kutte kostnader uten å gå på akkord med opplevelsen:

Bo på vandrerhjem

Et utmerket alternativ for en budsjettreise er å bo på vandrerhjem, for eksempel hos oss på Gjestehuset 102. Vi tilbyr et koselig og innbydende miljø, som sikrer et hyggelig opphold. Ved å velge et herberge kan du spare penger på overnattingskostnader og allokere budsjettet til andre opplevelser og aktiviteter som Svalbard har å tilby.

SNYY5017
Du kan lage ditt eget måltid på vårt felleskjøkken. Foto Håkon Brensholm
SNYY4936
Du kan alltid stille oss nysgjerrige spørsmål, og vi skal gjøre vårt beste for å svare på dem! Foto Håkon Brensholm
Lag din egen middag
 
På Gjestehuset 102 serverer vi frokost for å sikre at du starter dagen mett og energisk. Å spise ute til lunsj og middag på restauranter på Svalbard kan imidlertid være ganske dyrt, med måltidspriser som varierer fra 150 til 300 NOK per måltid. For å spare litt på mat kan du benytte deg av vårt selvbetjente kjøkken som er tilgjengelig for gjestene. Du kan dra nytte av denne muligheten til å tilberede dine egne måltider, som kan være et kostnadseffektivt alternativ til å spise ute hele tiden. Å lage dine egne mat lar deg ha mer kontroll over budsjettet ditt og nyte bekvemmeligheten av å spise på overnattingsstedet ditt sammen med andre gjester.
 
MEN- du bør ikke gå glipp av våre fantastiske spisesteder. Lag din egen mat ja, men også utforsk i det minste en eller to spisteder i Longyearbyen :)

Transport

For å minimere transportkostnadene anbefaler vi å gå når det er mulig, eller låne sykler i sommeren for å komme til og fra overnattingsstedet ditt. Sykler kan leies fra Turistinformasjonen på Svalbard som ligger i sentrum, for 40 NOK per dag. Du kan leie sykene i inntil 3 dager.

Det er heller ikke noe problem å gå rundt i byen, så lenge du er i “safe-sonen”. Å utforske til fots lar deg fullt ut oppleve sjarmen til Svalbard samtidig som du holder taxikostnader i sjakk. Men hvis du finner behovet for å bruke taxi, kan du enkelt nå taxiselskapene ved å ringe følgende numre: +4779021375 eller +4779021305. De vil være tilgjengelige for å hjelpe deg med transportbehov under hele oppholdet på Svalbard.

IMG 3290 scaled 1

Longyearbyen tilbyr flere bemerkelsesverdige museer og attraksjoner som viser frem sin rike historie og kulturelle betydning:

 1. Svalbard Museum: sterk Dette museet er dedikert til natur- og kulturhistorie, og gir innsikt i det unike økosystemet, dyrelivet og menneskelig tilstedeværelse på Svalbard. Utforsk utstillinger som fremhever regionens geologi, dyreliv, utforskning og bosetting.

 2. North Pole Expedition Museum: Gå tilbake i tid og lær om de uredde oppdagelsesreisende som la ut på dristige ekspedisjoner for å nå Nordpolen. Dette museet forteller om den heroiske innsatsen og utfordringene som pionerer møtte i løpet av forrige århundreskifte.

 3. Nordover: Et sted som arrangerer kunstutstillinger og programmerte arrangementer av Nordnorsk Kunstmuseum. Det fungerer også som Kåre Tveter-samlingens faste hjem, og byr på en fengslende visning av kunstneriske uttrykk og kulturelle opplevelser.

 4. Taubanesentralen (Central Cableway): Dette historiske stedet har veldig spesiell betydning som en påminnelse om Longyearbyens gruvearv og dens tilknytning til byens fortid. Utforsk restene av den sentrale taubanen, som spilte en avgjørende rolle i transport av materialer under gruvetiden.

Disse museene og attraksjonene gir en mulighet til å fordype seg i de naturlige, kulturelle og historiske aspektene ved Longyearbyen, og gir en dypere forståelse av byens arv og dens unike plass i det arktiske landskapet.

Svalbard Museum
North Pole Expedition Museum

WHERE TO GO

Longyearbyen er kanskje en liten by, men å ha en god forståelse av utformingen og å kjenne de nøyaktige plasseringene til steder kan spare deg for tid og energi under besøket. For å gjøre deg kjent med byen og Svalbard generelt, kan du se bykartet:https://en.visitsvalbard.com/dbimgs/Visit_Svalbard_turistkart_2023_LR4.pdf og bruk resurser som TopoSvalbard – Norsk Polarinstitutt (npolar.no) for å finne spesifikk steder.

Enten du har et kort eller lengre opphold, sørg for å sjekke ut følgende steder basert på interessene dine:

Byens landemerker

 1. Innenfor Longyearbyen sentrum finner du “Torget” hvor de fleste butikkene våre ligger. Plassen er forankret av Miner-statuen, som symboliserer byens fødsel og gruvearv.
 2. Svalbard Kirke har utmerkelsen av å være den nordligste kirken i verden. Den er åpen for alle, uavhengig av nasjonalitet eller trossamfunn.
 3. Ikke gå glipp av det berømte Isbjørnskilt i Adventdalen, som er et landemerke du bør besøke. Det representerer den dominerende tilstedeværelsen av isbjørn i området. Men husk at området er utenfor byparameterne eller den sikre sonen, så det anbefales ikke å besøke skiltet ubevæpnet. Du kan se dette ikoniske skiltet ved å bli med på organiserte sightseeingturer. Se her: https://gjestehuset102.no/activity-sightseeing-and-lectures/
 4. De fargerike husene kjent som Spisshusene, som også er veldig ikoniske, kan sees bak sentrum eller Svalbardbutikken. Disse livlige bygningene representerer den livlige fargepaletten til Longyearbyen, og gir en slående kontrast mot de dempede fargene i landskapet rundt.
 5. Kirkegården, som ligger bak en lav grusrygg, er skjermet fra byen ved fjellet. Den fungerer som en høytidelig påminnelse om samfunnets historie og hyller de som har bodd og virket på Svalbard.

  Å utforske disse bemerkelsesverdige stedene vil gi deg en dypere forståelse av byens historie, naturlige omgivelser og kulturelle betydning i Longyearbyens unike omgivelser.

IMG 0559 scaled e1655482725691

Kafeer, puber og restauranter

Når det kommer til å spise og nyte en koselig atmosfære i Longyearbyen, har du noen gode alternativer å vurdere:

 1. Café Huskies: Ikke bare kan du unne deg en rekke kaffe-, te-, kaker- og lunsjalternativer, men du vil også ha gleden av å tilbringe tid med sine vennlige husky-kolleger som tilbyr kos og vennskap!

 2. Mix Isbjornbutikken: Denne lille nærbutikken, som ligger i Lompensenteret, er et praktisk sted for sent på kvelden, siden den holder åpent til kl. 23.00. Du kan få tak i noen rimelige hurtigmatalternativer her.

 3. Karlsberger Pub (KB): KB ligger i hjertet av Longyearbyen og er en liten, men herlig pub. Det er elsket av lokalbefolkningen og tilbyr en koselig setting for å nyte drinker og sosialisere.

Cafe Huskies

Det er flere restauranter i Longyearbyen som tilbyr herlige matopplevelser. Noen av dem er:

4.Kroa, er kjent for sin meny som gjenspeiler skiftende årstider. Ligger i sentrum kun få meter fra supermarkedet.

5. Coal Miners’ Bar and Grill, som ligger i Nybyen og ligger rett over veien fra Gjestehuset 102. Noen rett på menyen inkluderer halloumi-burger og deres signatur CMC-burger.

Shopping

Hvis du trenger forsyninger til ekspedisjonene eller ønsker å fylle på med dagligvarer og suvenirer, tilbyr Longyearbyen praktiske alternativer:

 • Arctica: Denne butikken henvender seg til både korte og lange ekspedisjoner, og tilbyr nødvendig utstyr og utstyr for å sikre at du er godt forberedt for å utforske Svalbards fantastiske natur. Enten du trenger friluftsklær, campingutstyr eller nødvendigheter for eventyr, har Arctica deg dekket.

unnamed
Arctica Shop in Lompensenteret
Svalbardbutikken (Coop)
 • Svalbardbutikken: Som det hovedbutikken i byen, er Coop Svalbard ditt favorittsted for dagligvarehandel. Her finner du et bredt utvalg av matvarer og dagligdagse nødvendigheter. I tillegg tilbyr de et utvalg av suvenirer som du kan ta med hjem.

 • Apotek: Det eneste apoteket i Longyearbyen ligger praktisk til i Lompensenteret. Hvis du har behov for medisiner, helseutstyr eller profesjonelle råd, er Apotek der for å hjelpe deg.

 • Bruktikken, en bruktbutikk i Longyearbyen hvor du kan finne et bredt utvalg av varer tilgjengelig gratis! Det er en fantastisk mulighet til å spare penger og fremme bærekraft ved å gi tidligere elskede gjenstander et nytt hjem. Besøke deres Facebook-side for å sjekke åpningstidene deres:https://www.facebook.com/bruktikken/

 

Disse butikkene ligger like i byen, noe som gjør dem lett tilgjengelige for besøkende. Enten du forbereder deg til en ekspedisjon, lager opp med dagligvarer eller tar vare på helsebehovene dine, tilbyr disse etablissementene viktige tjenester for å sikre at oppholdet ditt i Longyearbyen er praktisk og komfortabelt.

Husk å ta med

Når du forbereder reisen til Longyearbyen, husk å pakke følgende viktige varer:

 • Førerkort: Hvis du planlegger å bli med på en snøscootertur eller ATV-safari, må du ha ditt fysiske førerkort med deg. Pass på å ikke glemme det hjemme, da fotografiske kopier ikke vil være gyldige. Du må også sjekke om førerkortet ditt er gyldig for å kjøre på Svalbard:https://www.sysselmesteren.no/en/trafikk/kjørekort/

 • Ull klær: Uansett årstid er det viktig å ha med seg ullplagg for å holde seg varm i det arktiske klimaet. Sjekk detaljerte instruksjoner om hva du skal ha på deg for den spesifikke sesongen du besøker:

 • Heatpads: Hvis du er på besøk i vintermånedene, fra november til april, er det lurt å ta med heat pads for å holde deg varm og komfortabel i de kalde temperaturene.

 • Hodelykt og refleksvest: I polarnattperioden fra november til tidlig februar når det er mørkt, er det viktig å ha hodelykt og refleksvest for synlighet og sikkerhet.

 • Solbriller, solkrem og øyemaske: Om sommeren, spesielt i midnattssolsesongen når solen ikke går ned, er det viktig å beskytte deg mot konstant sollys. Ta med solbriller og solkrem for å beskytte deg mot UV-strålene, og vurder en øyemaske for å hjelpe deg med å sove i lyse omgivelser.

 • Vanntett ryggsekk: Enten du skal på fottur, utforske byen eller begi deg ut på andre ekstreme friluftsaktiviteter, er det avgjørende å ha en pålitelig ryggsekk for å bære det du trenger, for eksempel vann, snacks og ekstra kleslag; spesielt om vinteren, og eventuelle personlige eiendeler du måtte trenge under turene dine.
 • En gjenbrukbar vannflaske: Å holde seg hydrert er viktig, spesielt på et sted som Longyearbyen hvor klimaet kan være ganske tørt. Ved å ta med en gjenbrukbar vannflaske kan du bære vann med deg uansett hvor du går, noe som sikrer at du holder deg uthvilt gjennom eventyrene dine. Det er også miljøvennlig! Du får enkelt vann fra springen hos oss på Gjestehuset 102, eller er du i byen kan du be om vann fra springen på kafeer og restauranter.

Klarte du ikke å pakke disse varene med deg? Alle disse får du hos Arctica AS, som ligger i Lompensenteret (kjøpesenteret). Du får 5% rabatt på varer dersom du bor hos oss i Gjestehuset 102!

Ikke glem at..

 • Longyearbyen opererer på en kontantløst system, som betyr at alle butikker og etablissementer aksepterer kortbetalinger, selv på skyttelbussen og drosjer! Du trenger ikke ha med deg kontanter, men hvis du har noen, kan du fortsatt bruke dem i Svalbardbutikken.
 • For å utforske byen praktisk, kan du leie sykler fra turistinformasjonen. Det er en fin måte å komme seg rundt og nyte severdighetene i ditt eget tempo. Men husk byparametrene når du sykler rundt!
 • Når du går rundt i byen, bruk fortau når tilgjengelig. I områder uten gangstier, husk å gå alltid på venstre side av veien. Dette bidrar til å opprettholde organisert trafikkflyt og blir satt pris på av lokalbefolkningen.
 • Respekter privatlivet til beboerne og barn i Longyearbyen ved å avstå fra å fotografere dem uten deres tillatelse. Det er viktig å være hensynsfull og innhente samtykke før du fanger noen, spesielt lokalbefolkningen!
 • Bor du hos oss på Gjestehuset 102, er det ofte det utpekte hentestedet for ulike aktiviteter. For å sikre en jevn start på turen, vær klar minst 5 minutter før bekreftet starttidspunkt (som skrives på aktivitetsbekreftelsen) og møt guiden din utenfor bygget.
 • Vær oppmerksom på miljøet;Svalbards uberørte natur er skjør. Kast avfall på riktig måte, følg angitte stier og overhold Leave No Trace-prinsippene for å minimere innvirkningen på miljøet
longyearbyen in summer, cottongrass and colorful houses

Longyearbyen Community Guidelines

Reiselivsrådet på Svalbard, Visit Svalbard, har kommet opp med disse retningslinjene for fellesskapet du bør gjøre deg kjent med når du besøker byen vår:

 • For din egen sikkerhet, ikke gå utenfor byen uten isbjørnbeskyttelse.

 • Prat gjerne med de lokale, men spør før du tar bilde. Respekter personvern og ikke ta bilder av barn i barnehager eller på skolen.

 • Det er fint å spasere i byens gater, men vær vennlig å gå på venstre side av veien om det ikke finnes fortau.

 • Reinsdyr, rype og andre fugler er ofte å se i byen. Nyt dyrelivet fra trygg avstand og husk at dyrene ikke skal forstyrres.

 • Hunder i hundegård er et vanlig syn i Longyearbyen. Disse skal ikke mates, klappes eller forstyrres ved å gå for nær for å ta bilder.

 • Vi har mange vakre blomster i og rundt byen – nyt synet, men ikke plukk dem.

 • Hjelp oss med å bevare vår historie – la gamle kulturminner være urørt. Loven verner om alle menneskelige spor fra før år 1946.

 • Fotografer gjerne parkerte snøscootere, men vær vennlig å ikke røre dem.

 • Bruk av droner mindre enn 5 km fra Longyearbyen lufthavn er forbudt.

 • Hjelp oss å holde vakre Svalbard ryddig. Bruk søppelkassene og legg ikke igjen noe form for spor i naturen.

 • Kjøp gjerne lokalproduserte varer, men vit at vi i Longyearbyen ikke har noen tradisjon for pruting.

Bo hos oss

Gjestehuset 102 ligger ca. 2,3 kilometer unna sentrum, men ikke bekymre deg, det faller innenfor Longyearbyens trygge sone. Hvis du foretrekker å ta en rolig spasertur som tar halvtime. Det er en flott mulighet til å nyte de naturskjønne omgivelsene mens du tar deg til og fra byen. Alternativt er drosjer som er lett tilgjengelig hvis du foretrekker en raskere transportmåte.

På Gjestehuset 102 har vi et fullt utstyrt felleskjøkken som våre gjester kan bruke. Det er et fantastisk sted hvor du kan tilberede dine egne måltider, spare på matutgifter og nyte selskap med andre reisende. Snakk gjerne og utveksle historier med andre gjester mens du benytter deg av kjøkkenfasilitetene.

Enten du velger å gå eller ta en taxi, og om du bestemmer deg for å lage mat på vårt felleskjøkken eller utforske de lokale spisestedene, tilbyr Gjestehuset 102 en praktisk og komfortabel base for oppholdet ditt i Longyearbyen.

gh102summer

Velkommen til Svalbard, og velkommen til Gjestehuset 102!

Sjekk tilgjengeligheten vår her:

Legg igjen en kommentar